Passa al contingut principal

FA NOMÉS 80 ANYS


L'1 de setembre de 1939 les tropes nazis envaïren Polònia. Signat un pacte de no agressió amb Stalin, i lliure a l'est de tota amenaça, Hitler ocupa en pocs mesos la major part d’Europa i Àfrica del Nord. Europa estava altra vegada en guerra
El gener de 1933, Hitler havia sigut nomenat canceller, i un any després s’autoproclamà canceller imperial, transformant la República de Weimar en el Tercer Reich, i governant amb un partit únic basat en el totalitarisme i l'autocràcia de la ideologia nazi. L'objectiu bàsic d'Hitler era establir l'absoluta hegemonia de l'Alemanya nazi en el continent europeu.
El 14 de juny de 1940 la Wehrmacht entra en París. Als camps de refugiats del sud de França —plens d'espanyols exiliats de la dictadura de Franco i d'estrangers de les brigades Internacionals— hi havia por i desesperació. En el nord, milers i milers de persones fugien de la França ocupada pels nazis i governada pel Mariscal Pétain. Però els refugiats espanyols no podien fugir, no poden tornar al seu país: la dictadura els esperava. Fou llavors quan decidiren tornar a fer l'única cosa que sabíem fer: lluitar contra el feixisme.
Acabat en juny de 1941 el pacte de no-agressió entre Alemanya i la Unió Soviètica, i quan a penes dos anys després, en febrer de 1943, l'exèrcit soviètic derrotava als alemanys en Stalingrad, la guerra canvià de signe. Es produeix una contraofensiva general de les tropes soviètiques, i el desembarcament aliat en juny de 1943 a Sicília provocà la caiguda de Mussolini. El 6 de Juny del 44, els aliats desembarquen a Normandia.
En agost de 1944 els soldats republicans espanyols van tindre un paper protagonista en l'alliberament de París i de França. La "nueve" va ser la primera en entrar a Paris. L'avanç pels dos fronts és imparable.
A Polònia, els aliats descobreixen el primer camp d'extermini nazi: Maidanek, on eren assassinades més de 1.900 persones diàriament. Es descobreixen més camps de l'horror: Dachau, Mauthausen, Auschwitz..., on mataven als "enemics" del règim nazi: jueus, gitanos, comunistes, anarquistes, homosexuals... i també republicans espanyols.
Les tropes soviètiques entren en Berlín, i el 30 d'abril de 1945, tancat al seu búnquer, Hitler se suïcida. El 8 de maig de 1945 la Wehrmacht capitula sense condicions. La Segona Guerra Mundial havia acabat.
Han passat 80 anys, però el feixisme segueix, i desgraciadament, creix més dia a dia a Europa. La lluita contra el feixisme a Europa no finalitzà amb la Segona Guerra Mundial. La lluita contra el feixisme continua encara hui.