Passa al contingut principal

ENTREVISTEM TOMÁS JUAN




David Vid - Setembre de 2019



Tomás és un home dels que t’aporten pau i tranquil·litat. Tindre una conversa amb ell és com retornar a les èpoques en què tot passava més lentament, més calmadament, pausadament. És fugir de la incerta època actual en la que tots tenim molta pressa per tot, vivim estressats i no gaudim de la bellesa del dia a dia. Potser, per això, s’agafa la vida com la pesca. Amb calma.
Recentment ha estat guanyador, per tercera vegada consecutiva, del Concurs de pesca a l’hamot de l’Estany de Cullera. Guanyar és difícil, repetir complicat i “tripitir” està a l’abast de pocs. De fet en 57 edicions sols han estat dos persones les que han gunyat més de dues vegades seguides. Parlem amb Tomás, de la pesca, de la vida, del concurs...
Expressió- 15 d’agost, 7 del matí. Sona un coet. I ara?
Tomás- A les 7 estem tots a punt i remant remant apleguem a la pesquera i ens posem.
Expressió- A la pesquera...
Tomás- La pesquera és el tros que cadascú té assignat. Entrem amb la pasta ja preparada, de farina de dacsa. Antigament amb esta farina s’agafava molt de peix. Però fins aplegar a este moment cal haver treballat abans molt, perquè cal preparar la pesquera. Cadascú neteja la seua part, tira arena i la deixa ben polida per a que s’arrimen bé els peixos. La preparació pot dur de 2 o 3 dies a 1 o 2 mesos.
Expressió- Moltes hores de concurs.
Tomás- Són cinc hores de concurs. A les set ens pñosem i a les 12 del matí tiren altre coet i acaba. És en eixe moment que passen les barques i ens recullen el peix i el porten al pesatge. Això sí, cap a les deu del matí les barques passen i ens porten pastissets, beguda, en fi, una mica d’avío. Expressió- I mentre passegen a Sant Andreu.
Tomás - Els pescadors pesquem, la junta de l’Associació prepara les barques, els músics i remers, i Sant Andreu que és el patró dels pescadors.
Expressió- A la pasta o l’hamot?
Tomás- A la pasta és la perfecció per a les llises. L’hamot també és perfecció, això sí depen si és al llobarro o a la llisa.
Expressió- Però de ben segur que tens algun secret de perfecció. Tres anys seguits guanyant no estan a l’abast de tot el món.
Tomás - Hi ha gent que vol aplegar una setmana abans i tindre-ho tot apunt. Seria un miracle guanyar d’eixa manera. Realment el secret és treballar-s’ho. Cal estar dos o tres mesos pescant i netejant la pesquera i intentant que els peixos entren.
Expressió- Han canviat les coses? 
Tomás- Abans es treien molts més quilos de peix que en l’actualitat. La pesquera ara és pitjor. La pantanada va fer molt de mal.
Expressió- què influeix en la pesca?
Tomás- Des de les llunes al canvi de temporal. També per exemple, la ubicació. Qui té una pesquera i darrere té una escorrentia té un avantatge, ja que el peix vol aigua neta i clara.
Expressió- Quin objectiu tens en presentar-te al concurs?

Tomás- és clar que guanyar (riu). La veritat és que participar per a que no es perda la pesca a l’Estany.
Expressió- I qui ha estat la teua inspiració per aprendre a pescar?

Tomás- Sense dubte José Mateu “Manix”, el millor pescador a la pasta que ha hagut a l’Estany.